Над 1 750 деца са се родили чрез методите на асистираната репродукция от създаването на Медицински център – Клиничен институт за репродуктивна медицина “Св. Елисавета” – Плевен през 2007 г. до края на 2023 г. Празничната статистика е повод за радост и гордост в този специален ден, какъвто е големият християнски празник Благовещение – 25 март.

Екипът отчита и 38 текущи бременности (някои многоплодни), които са сбъднати чудеса за десетки български двойки. Общият процент на клиничните бременности през миналата 2023 г. е съизмерим с най-високите европейски и световни стандарти в областта на репродуктивната медицина. Семействата, посетили клиниката, са от над 100 населени места.  

По традиция екипът на МЦ КИРМ “Св. Елисавета” в Плевен с управител доц. д-р Емилияна Конова посрещна Благовещение с празничен водосвет. Отец Петко от храм “Св. Николай” в Плевен отслужи литургия за здраве на екипа и всички пациенти. Той призова милостта на Бог и прочете молитви за мир между всички хора по света, а на присъстващите пожела да носят благата вест на все повече семейства.

Днешният празник е специален и за отец Петко, тъй като благодарение на екипа на МЦ КИРМ “Св. Елисавета” – Плевен, той има внуче, което скоро ще навърши 2 годинки.

В чест на празника пред Центъра се изви кръшно Дунавско хоро. За да е още по-ведро настроението в този специален ден, много от членовете на екипа бяха облечени в народни носии – за радост както на пациентите, така и на минувачите.

Празнична торта беше специалният комплимент за екипа на МЦКИРМ „Св. Елисавета“ – Плевен, от Допелхерц.


Благовещение е голям църковен празник. На този ден архангел Гавриил съобщава на Дева Мария благата вест, че тя ще роди Спасителя на човечеството – сина Божий Исус Христос. За случилото се разказва Евангелието на Лука в Библията.

Това тайнство е на особена почит сред майките, защото Света Богородица е тяхна закрилница. Благовещение е още един специален повод екипът на Медицински център – Клиничен институт за репродуктивна медицина “Св. Елисавета” в Плевен и Пловдив да си пожелае здраве, радост, вдъхновение и успехи.