Подаръци от Баба Марта

Автор: Петя Йорданова

Взела две игли от Ежко,
прежда от върбите взела
Баба Марта тази заран
мартенички е изплела.

Ето ти една за здраве,
ето ти една за сила.
Баба Марта на децата
пролет днес е подарила.

Баба Марта донесе много радост на екипите на МЦ КИРМ “Св. Елисавета” в Плевен и Пловдив и на всички пациенти. Закичени с вълшебните бяло-червени украшения, всички служители посрещат с усмивка и дарове посетителите на двата медицински центъра. Малки и големи получават мартеничка с пожелания за здраве, щастие, сила и благоденствие.

По стара българска традиция днес, на 1 март, всички българи по света си разменят мартенички, за да си напомнят, че животът е неприривен и се възражда всяка пролет. Усуканите бели и червени конци припомнят на народа ни, че красотата и доброто са вечни, а надеждата за здраве, благоденствие и благополучие – свещена.

Красивите амулети с бели и червени пискюли, кръстени на месец март, носят и посланието, че мъжкото и женското начало в природата, а и у самите нас трябва да са в хармония, за да се върти колелото на живота в правилната посока – напред и нагоре.

В този толкова специален ден за всички българи да си пожелаем здраве, радост, щастие, топлина в душите, много деца и непоклатима вяра в безценната сила на българския корен, който оживява в обичаите и традициите ни!