На 5 и 6 май, 2016 г. д-р Добринка Гинчева, д.м., акушер-гинеколог в МЦ КИРМ – Плевен и д-р Владимира Петрова, МЦ КИРМ – Пловдив участваха в ЕSHRE Campus 2016, Солун, на тема „Хирургията в репродуктивната медицина: ползи и ограничения“.

Курсът обхвана области в асистираната репродукция, където репродуктивната ендокринология се сблъсква с репродуктивната хирургия. Акцентира се върху влиянието на ендометриозата върху човешкия фертилитет, сравнението между консервативното и хирургичното лечение на ендометриоза при пациенти с предстояща IVF-процедура и необходимостта от съхраняване на яйчниковия резерв.

Дискутирани бяха следните теми: роля на електрофенестрацията на яйчниците и лечението с гонадотропини при пациенти с поликистоза; оптимално хирургично лечение при хидросалпингс и роля на тубарната реконструктивна хирургия в ерата на ART.

Разгледан бе и въпросът дали наличието на малки интрамурални миоми и аденомиоза оказват влияние върху вероятността за забременяване след IVF. Дебатираха се различни хирургични интервенции, използвани в репродуктивната медицина и техния резултат върху яйчниковия резерв: премахване на ендометриоми, салпингектомия и лапароскопска електрофенестрация на яйчниците. Бяха демонстрирани техники за коригиране на големи дефекти на маточната кухина чрез хистероскопия. Обсъди се прогностичната стойност на диагностичната хистероскопия преди IVF.

Курсът предостави актуална информация и преглед на всички основни процедури, използвани в репродуктивната хирургия за лечение на пациенти с репродуктивни проблеми. Даде се критична оценка на предимствата и недостатъците на всяка хирургична процедура в сравнение с по-консервативни методи, с цел оптимизиране на ефикасността и безопасността. Изтъкнаха се ползите и ограниченията на различните хирургични процедури, използвани в репродуктивната медицина и техния избор като оптимално лечение на безплодни двойки.

Участието на акушер-гинеколозите д-р Гинчева и д-р Петрова в ЕSHRE Campus 2016, Солун, е реализация на стратегията на ръководството на МЦ КИРМ да инвестирата в непрекъснатото професионално развитие и усъвършенстване на лекарите в центъра, съгласно световните стандарти и постижения в областта на репродуктивната медицина.