Д-р Виолета Рилчева, специалист по вътрешни болести и андрология:

Ако правите спермограма за първи път
Нормалната концентрация, подвижност и морфология на сперматозоидите в еякулата се означава като Normozoospermia.
Обемът на пробата трябва да бъде над 1.5 мл, тя трябва да съдържа над 15 милиона сперматозоиди/мл, 25% от които трябва да са бързо прогресивно подвижни, 32% да са прогресивно подвижни и най-малко 4% трябва да изглеждат нормално т.е да имат нормална морфология.
Всички специалисти по стерилитет предупреждават за постепенното влошаване на спермалните показатели в последните години. Така денят, в който пациента извършва първи анализ на семенна течност, се оказва много важен. Обикновено пациентите са нервни и искат да направят всичко възможно, което зависи от тях, за да бъдат добри резултатите.
Обикновено ние Ви даваме инструкции предварително: „Еякулата трябва да е получен чрез мастурбация. Пробата да е отдадена в стерилен контейнер (същите, използвани за проби урина) с обем поне 100 мл. Цялото количество еякулат трябва да попадне в контейнера. Пробата трябва да бъде доставена в клиниката в рамките до един час след отделянето. Сексуалното въздържание се препоръчва да е между 3 и 5 дни.”

Приключението за Вас започва.

„Как се дава проба?”… Може да изглежда очевидно, но нека поясня още малко – не използвайте обикновен презерватив или лубрикант при даването на семенна течност. Лубрикантите съдържат спермидид – вещество, което убива сперматозоидите. Ако се налага да се изследва семенна течност, отделена при полов контакт, то ние ще ви предоставим специален презерватив.
„Как да се запечата в контейнера?” … Просто трябва да сте сигурни, че контейнера е добре затворен и семенната течност няма да изтече. Не е необходимо да се увива в целофан, хартия или друг вид опаковка.
„Как да донеса контейнера” … Ако идвате до лабораторията с автомобил, често задаван въпрос е дали трябва да се включва климатик. Това със сигурност не влияе на пробата. Ако идвате пеша при температура под 0о С, може да използвате хавлиена кърпа например, за предпазите пробата от ниските температури навън.
„За колко време се носи пробата?”… Пациентите еякулират и спринтират след това, за да донесат пробата за по-малко от 30 минути. Това не е необходимо. Оптималният период е до 1 час. Бързането и притеснението може да повлияят на обема на отделената течност и да влошат крайните резултати.
„Малък ли е обема на пробата?”…Притеснението, че са „представили” зле и пробата е с твърде малък обем често вълнува пациентите. Вярно е, 2-5 мл. заемат много малко пространство!:Какво трябва да бъде количеството на еякулата обаче е много общ въпрос. Отговорът се крие в качеството на спермата, а не количество. Течността се произвежда в семенните мехурчета и в простатата и е само средство за подпомагане транспорта на сперматозоидите. Ние знаем, че добрата сексуална стимулация ще доведе до проба с по-добри параметри.
„Как да съм сигурен, че това са резултати от моята проба?”… Това тревожи не само пациентите, но и нас. На контейнера се поставя етикет с Вашето името и се извършва проверява проверка пред Вас. Ако партньорката носи проба, получена в домашни условия, тя също трябва да донесе подписан формуляр за съгласие от мъжа. Освен това, в лабораторията също се извършва стриктен контрол от биолог – администратор, който проверява всички идентификации. Останалата част от екипа може да продължи да работи само когато са получили одобрение му.
„Как да съм сексуално възбуден в болница?”… Притеснението е логично, когато се извършва пункция на фоликули и партньорката е в операционна зала, а междувременно „само“ трябва да даде семенна проба. Страхът от неуспех е голям! Стаята за спермоотдаване е оборудвана с визуална техника. Страховете най-често са безпочвени, но въпреки това, ако някой се забави, има процедура за тези случаи. На първо място, ние трябва да знаем дали има проблем с ерекцията или само с еякулацията. Преди да се направи втори опит, при проблем с ерекцията се приемат Viagra-подобни хапчета. Ако не може да се еякулира, ние ви съветваме да се отпуснете, да се разходите в близкия парк, или дори да вземете валиум подобни хапчета. Ако тези мерки не са успешни, процедурата включва План B – получаване на сперматозоиди от тестисите (обикновена интервенция).
И накрая, бих искала да коментирам някои въпроси, свързани със сексуалното въздържание. Обикновено ние съветваме то да е от 3 до 5 дни при изследванията. Стандартът произтича от действителността и опита, че това отговаря на средната честота, с която двойка прави секс. Независимо от това, когато пробата се използва за АРТ процедури, съветвам за по- малко въздържание (от 48 часа до 4 дни). Ако въздържанието е повече или равно на 5 дни, обема на еякулата ще е по-голям, но също така се увеличават старите и мъртвите сперматозоиди в него. ДНК фрагментацията на сперматозоидите е по-висока. Освен това, за ICSI процедури се изискват много малък брой сперматозоиди.
Следователно, можете въздъхнете с облекчение! Когато приключението завърши, и резултата е „Нормозооспемия”, може да приемете нашите поздравления!