Доц. д-р Емилияна Конова, д.м., клиничен имунолог и управител на МЦ КИРМ „Св. Елисавета“ – Плевен и Пловдив

Честит Международен ден на имунологията – 29 април, на клиничните имунолози доц. д-р Емилияна Конова, дм, доц. д-р Цветан Луканов, дм, и д-р Светла Блажева от екипа на МЦ КИРМ “Св. Елисавета” – Плевен!  Нека са здрави, щастливи, все така успешни, креативни и с всеотдайност и професионализъм да допринасят за здравето на другите и сбъдването на чудеса в живота им!  

Международният ден на имунологията се отбелязва в Европа от 2005 г., а от 2007 г. – и в целия свят. Темата през 2023 г. е “Имунологията говори на общественото здравеопазване“. Имунологичните дружества по света обединят усилията си за увеличаване на общественото признание за значението на имунологията и с поредица инициативи те демонстрират как познаването и разбирането на човешката имунология би подобрило общественото здраве.

доц. Цветан Луканов

Доц. д-р Цветан Луканов, д.м.

В чест на празника в МЦ КИРМ “Св. Елисавета” се състояха безплатни имунологични консултации за пациенти вчера, 28 април, а за екипа на МЦ КИРМ “Св. Елисавета” – Пловдив, доц. Конова поднесе интересна лекция по репродуктивна имунология, която предстои да бъде представена и пред екипа на плевенския център.

Въпреки че общественият интерес към здравните въпроси е висок, хората без научна подготовка често пропускат значението на имунологичните изследвания и открития. Затова Международният ден на имунологията има за цел да създаде мост между нарастващите познания на учените имунолози и информирането на обществеността и пациентите, за да се подобрят здравето и благосъстоянието като цяло.

Клиничната имунология е една интердисциплинарна наука, взаимодействаща си тясно с всички медицински специалности. Важен е нейният принос за диагностицирането на редица заболявания, а имунотерапията навлиза все по-широко при лечението на инфекциозни, ревматологични, онкологични, алергични, репродуктивни и др. здравословни проблеми.  

Терапията на голяма част от тези заболявания е свързана с прилагането на иновативни методи за лечение от последно поколение, основани именно на повлияването на имунната система. Ролята на клиничната имунология силно нараства и поради факта, че в световен мащаб през последните десетилетия се увеличава непрекъснато броят на имунообусловените заболявания и постепенно те се нареждат като значимост до сърдечносъдовите и онкологичните проблеми,

Нека не забравяме датата 29 април – денят, в който светът отдава дължимото на имунологията, поставя актуалните въпроси на дневен ред и информира за тяхната значимост за общественото здраве и благосъстояние.

Светлана Блажева

Д-р Светла Блажева