На 24 и 25 октомври дерматологът д-р Валентин Велков ще преглежда пациенти в МЦ КИРМ “Св. Елисавета” в Пловдив – от 08:00 до 16:00 часа. Необходимо е предварително записване на часове на телефони: 032/28 00 54; 032/13 22 00; 0882 386 426 – регистратура. Адресът на клиниката е гр. Пловдив, район “Център”, ул. „Свети Горазд“ № 6, ет. 1. Висококвалифицираният специалист, който работи във Франция, един път месечно консултира и в МЦ КИРМ “Св. Елисавета” в Пловдив, за да допринесе с огромния си опит за здравето на пациентите. Той ще е изключително полезен с компетентността си на всички, които имат различни дерматологични проблеми, включително на деца с атопичен дерматит.

Д-р Велков извършва и прегледи с последно поколение дерматоскоп, с който се изследват бенките по цялото тяло. С него лесно може да се увеличат кожните структури и да се види дали са злокачествени или доброкачествени. Целта е ранно откриване на малигнен меланом –  един от най-злокачествените тумори в човешкия организъм, който се развива от пигментните клетки на кожата. Ранната диагноза е от изключително значение за пълното излекуване на пациента, припомня специалистът.  

Дерматоскопията е много популярна методика в Европа и не толкова разпространена в България. Уредът дерматоскоп е оптична система с изкуствена светлина, която позволява да се изследват пигментните кожни лезии напълно безболезнено и в дълбочина. Съществува изградена система от признаци и критерии, чрез които се поставя диагнозата.

От МЦ КИРМ “Св. Елисавета” – Пловдив са проведени разговори с опитен онкохирург, към който ще бъдат насочвани пациентите за биопсия, ако това се налага. Осигурен е и патоанатом, който ще прави хистологичния анализ.  

За д-р Валентин Велков:

Д-р Валентин Велков завършва медицина в Медицинския университет в София през 1999 г. От 2002 г. работи и специализира във Военна болница в София, където през 2006 г. придобива специалност “Дерматология и венерология”. По-късно става част от екипа на Кожната клиника при Александровска болница в София, а в последствие работи за кратък период в УМБАЛ “Софиямед” – София. От 2015 г. работи по специалността си в клиника по естетична хирургия във Франция.