Медицински център – Клиничен институт за репродуктивна медицина “Св. Елисавета” навършва 16 години от създаването си. Началото е положено в далечната 2007 г., в град Плевен, от доц. д-р Емилияна Конова, д.м. (специалист по клинична имунология и управител на Центъра) и доц. д-р Румен Русев, д.м., който по това време е директор на Millenova Immunology Laboratories, Чикаго, САЩ. Първоначално сформираният, ентусиазиран екип се състои от 13 души, без опит в асистираната репродукция. Благодарение на доц. Русев, част от тях имат възможност да преминат обучение в Rinehart Center for Reproductive Medicine в Чикаго – под ръководството на проф. д-р Каролин Кулам, един от водещите акушер-гинеколози в САЩ и учен с множество научни публикации, а след това – и при д-р Кателия Александров, акушер-гинеколог в гр. Варна.

От ляво надясно: Доц. д-р Емилияна Конова, проф. д-р Каролин Кулам и доц. д-р Румен Русев в МЦ КИРМ „Св. Елисавета“ – Плевен

Идеята за създаване на МЦ КИРМ “Св. Елисавета” – Плевен е да се сформира екип от различни специалисти в областта на репродуктивната медицина, за да се осигурят на пациентите с репродуктивни проблеми комплексни подходи в диагностиката и лечението, които да доведат до успешно зачеване и износване на бременността. Днес, 16 години след създаването на Центъра, екипът се състои от 70 човека в Плевен и в Центъра в Пловдив и включва опитни специалисти в областта на акушерството и гинекологията, репродуктивната ендокринология, медицинската генетика, репродуктивната имунология, андрологията, ембриологията, микробиологията и вирусологията, психологията и администрация. Кабинетите и лабораториите на центъра са оборудвани със съвременна апаратура, непрекъснато обновяваща се и без компромис в качеството.

Посещаван от пациенти от цялата страна и три континента, МЦ КИРМ “Св. Елисавета” разшири дейността си извън пределите на Плевен: в Бургас през 2014 г., като продължение на дългогодишните консултации на доц. Конова в града, и в Пловдив, където през 2015 г. е разкрит втори Център. Дейността на МЦ КИРМ “Св. Елисавета” – Пловдив е насочена основно към диагностика и терапия на репродуктивни неуспехи, както и към консултации на пациенти с гинекологични, ендокринни и имунологични заболявания. Андрологичният сектор позволява пълен анализ на сперматогенезата при мъжа, изследване на голям набор от параметри в семенната течност (включително чрез иновативни тестове), както и прегледи и консултации с водещи специалисти в областта на ендокринологията и андрологията. С безкомпромисно качество са изследванията, които се извършват и в Имунологичната лаборатория, Клиничната лаборатория и Лабораторията по микробиология и вирусология, а от 2023 г. започва извършването и на първите инвитро процедури.

Доц. Конова - откриване на МЦ КИРМ "Св. Елисавета" - Пловдив

Откриване на новата сграда на МЦ КИРМ „Св. Елисавета“ – Пловдив

За удобство на своите пациенти, на 30 май 2022 г. (деня на Св. Емилия) МЦ КИРМ „Св. Елисавета“ – Пловдив, се премести от Район „Южен“ („Кючюк Париж“) в нова и комфортна сграда в центъра на града на адрес ул. „Свети Горазд“ 6, етаж 1, като разшири и дейността си. Към екипа се присъединяват и нови специалисти: ендокринолог, дерматолог, ревматолог, анестезиолози, биолог.

Медицински център – Клиничен институт за репродуктивна медицина “Св. Елисавета” е място, което дава възможност за научно и академично развитие на своите лекари и биолози, повечето от които са хабилитирани лица и преподаватели в Медицинските университети в Плевен и Пловдив. Разработват се докторантури, научни проекти, организират се научни събития, посещават се международни конгреси и обучителни курсове. Научното развитие е част от мисията на Центъра: чрез безкомпромисен професионализъм, качество и осъзната отговорност да оправдае доверието и надеждите, с които пациентите го посещават.

Над 1 700 деца са се родили чрез методите на асистираната репродукция от създаването на Медицински център – Клиничен институт за репродуктивна медицина “Св. Елисавета” – Плевен през 2007 г. до края на 2021 г. Тази статистика е повод за радост, гордост и огромна мотивация за бъдещи успехи. Екипът отчита и 51 текущи бременности (някои многоплодни), които са сбъднати чудеса за 51 български двойки. Общият процент на клиничните бременности през миналата 2022 г. е 50,3%, а за предходната 2021 г. той е 43,5%, като данните са съизмерими с най-високите европейски и световни стандарти в областта на репродуктивната медицина. Семействата, посетили клиниката предходната година, са от над 100 населени места.  

деца

Голямото семейство на МЦ КИРМ „Св. Елисавета“

В края на 2022 г. доц. д-р Емилияна Конова, клиничен имунолог и управител на МЦ КИРМ “Св. Елисавета” – Плевен и Пловдив, обобщи, че отиващата си година беше поредната трудна, но и поредната много успешна. “Всички сме част от една верига и всяка една брънка има значение в този процес да помагаме на децата да се родят. През последните години центърът в Плевен отбелязва една тенденция за нарастване на броя на инвитро процедурите, и то на фона на намаляващото население в България и на трудните години. Радва ни и фактът, че поддържаме много висок процент на успеваемост”, коментира доц. Конова. 

МЦ КИРМ „Св. Елисавета“ е създател и организатор на Плевенските дни на репродуктивната медицина – продължение на Плевенските имунологични дни. Научният форум, който е част от Академичния календар на Медицинския университет в Плевен, в годините се утвърди като престижно и чакано с нетърпение национално събитие, на което се дискутират съвременните постижения и противоречия във фундаменталните и практически аспекти на диагностиката и лечението на репродуктивните неуспехи. Специално по този повод в Плевен се събират изявени български и чуждестранни специалисти от различни области на репродуктивната медицина: акушерство и гинекология, репродуктивна имунология, репродуктивна ендокринология, андрология, медицинска генетика, неонатология, репродуктивна психология, а събитието има дългосрочен отзвук в националните и международни научни среди. 

През тези 16 години години МЦ КИРМ „Св. Елисавета“ не спира да работи в три основни направления – като лечебно заведение, в което се извършват диагностика и лечение на пациенти; като център с програми за благотворителност и като център с активна подкрепа на социалния и културен живот в Плевен. Хиляди са проведените безплатни консултации и изследвания в различни градове на България. Многобройни са случаите, в които Центърът изцяло поема финансирането на инвитро процедури на пациенти, които са направили поредица от неуспешни такива – обикновено в други клиники. Тази помощ е благословена и вече има много деца, родени в резултат на тази благотворителност.

Благотворителните инициативи на МЦ КИРМ “Св. Елисавета” – Плевен и Пловдив не се изчерпват само с това. Клиниката продължава с подкрепата си към Клуба на дейците на културата, към писатели, музиканти, танцьори, певци, художници и творци от всички сфери на изкуството. Всяка година организира безплатен Коледен концерт за плевенчани с участието на Плевенската филхармония, Общински хор “Гена Димитрова” с диригент Анелия Дечева и изявени музиканти от страната, подкрепя и различни фестивали и пленери в града и България.

Центърът стои и зад културния проект “Духът на Плевен” (spiritofpleven.com), отличен от Дружеството на журналистите в Плевен за концепцията и реализацията му, както и зад едноименното сдружение, което е организатор на културния форум Плевенска артсцена “Измерения”, представящ пред плевенчани авторски и стойностни културни събития с участието на артисти от Плевен и страната.

Специалната подкрепа е не само за културата и изкуствата в Плевен, но и за много значими социални каузи. Всички усилия на екипа са вдъхновени и благословени от една идея и тя винаги стои над всичко. Нарича се Човеколюбие! Нека е честит 16-ят рожден ден на МЦ КИРМ “Св. Елисавета” – Плевен, а предстоящата година да донесе здраве, радост, щастие, вдъхновение и много успехи на целия екип, за да продължава да следва своята свята мисия: да дарява надежда и да подкрепя сбъдването на живота!

МЦ КИРМ "Св. Елисавета" - Плевен, екип

Екипът на МЦ КИРМ „Св. Елисавета“ – Плевен