33-годишната Ивелина Иванова от Сливен и малкият й син Божидар, който е първото родено здраво бебе близнак у нас, след като в хода на бременността неговият близнак загина, бяха изписани на 24 юли 2013 г. здрави и щастливи от болницата.

Майката зачена ин витро от първия опит при д-р Стефан Стефанов, специалист по акушерство и гинекология, в МЦ „КИРМ” Плевен, след 12-годишен стерилитет. През цялото време д-р Стефанов проследява бременността. Проблем се появява в петия месец, когато едното бебе загива. При такива ситуации, според акушеро-гинекологичната практика в България, бременността се прекъсва. Това сочат и направените редица консултации със специалисти в страната. След множество изследвания и прегледи, и по настояване на майката, екипът решава да запази бременността. Още повече, че се установява, че мъртвият плод е разположен така, че образува „тапа” на цервикалния канал, възпрепятстваща проникването на инфекции към живия плод. По този начин мъртвият близнак защитава и пази живия.

В продължение на три месеца 33-годишната Ивелина е под постоянно наблюдение в АГ – комплекса на Втора клинична база на УМБАЛ – Плевен. Неин лекар е доц. д-р Светлозар Стойков. Дори и при най-малкия риск, лекарите са в готовност да предизвикат раждане. Малчуганът е роден на 17 юли – деня на Св. Марина, със секцио в деветия месец, като тежи 2 800 кг.