doc-konova-11-04-16

„От създаването на МЦ КИРМ Плевен през 2007 година досега са извършени 1979 ин витро процедури, като от тях са се родили 939 деца. Средната успеваемост на ин витро процедурите в МЦ КИРМ – Плевен е 46.31%.”, съобщи доц. д-р Емилияна Конова, управител на центъра на пресконференция в Пресклуба на БТА в града по повод 9-тата годишнина от създаването на МЦ КИРМ – Плевен.

От всички извършени процедури, 1140 са финансирани от Центъра за асистирана репродукция, като родените деца от тях са 447. Доц. Конова посочи още, че 34 плевенски семейства са се изследвали през миналата година с отпусканите средства от Община Плевен за асистирана репродукция. Тя допълни, че успешно се работи и с Общините в Русе, Велико Търново и Варна, откъдето също идват пациенти. След 9 години интензивна работа, в Центъра в Плевен вече работят 52 служители, като в началото през 2007 година той стартира с 15 служители. В момента в МЦ КИРМ – Плевен работят 16 лекари, 7 лаборанти, 6 медицински сестри и акушерки, 7 биолози и 19 човека в администрацията.

До момента, още една сбъдната мечта на ръководството на МЦ КИРМ – Плевен е разкриването на медицински център в Пловдив. Той бе открит в края на миналата година, а през месец януари Центърът там заработи официално. В него работят съвместно специалисти от Плевен и Пловдив. Двама са акушер-гинеколозите, които приемат пациенти в Пловдив. Това са д-р Динко Порязов и д-р Владимира Петрова. Д-р Сава Петров пък специализира ендокринология.
В Бургас името на МЦ КИРМ – Плевен вече е утвърдено. Центърът има кабинети в крайморския град, графиците винаги са пълни. Пациентите са изградили изключително доверие към специалистите ни, доказателство за което е призът Сертификат „Коректна фирма”.

Благотворителните инициативи на МЦ КИРМ не спират само с безплатните прегледи. Центърът продължава с подкрепата си към Клуба на дейците на културата, организирането на благотворителен Коледен концерт, литературни вечери, представяния на книги и финансиране на различни фестивали в града. Доц. Емилияна Конова категорично заяви, че културата в Плевен трябва да се подкрепя, но и не само тя. За целта поредната благотворителна кампания на Центъра е свързана с изграждането на детска стая в Дом „Майка и дете” в града, където психолозите да разговарят в спокойна среда с децата.

Няколко са случаите, в които МЦ КИРМ – Плевен финансира изцяло ин витро процедурите на семейства, които не могат да си ги позволят. Родените от тези процедури деца са истински подарък за техните родители. „Ние никога не забравяме каква е нашата Мисия, въпреки трудностите.“ заяви доц. Конова.