ОБЩИНА ПЛЕВЕН ОТПУСКА 35 000 ЛЕВА ЗА ПОДПОМАГАНЕ НА ДВОЙКИ С РЕПРОДУКТИВНИ ПРОБЛЕМИ ТАЗИ ГОДИНА

Общо 61 заявления на кандидатстващи за финансовата помощ е одобрила за година Комисията за финансово подпомагане на двойки, семейства и лица с репродуктивни проблеми на територията на община Плевен. Заявленията са разгледани в шест заседания на комисията през 2018-та, като одобрените са с 12 повече в сравнение с тези през 2017-та, показва годишната справка.

ПРАЗНИЧНО РАБОТНО ВРЕМЕ НА МЦ КИРМ В ПЛЕВЕН И ПЛОВДИВ

Последният работен ден за 2018 г. на МЦ КИРМ в Плевен е 21.12.2018 г., а за МЦ КИРМ в Пловдив е 19.12.2018 г.

Първият работен ден през 2019 г. и за двата центъра е сряда, 02.01.2019 г. На екипа на центъра пожелаваме весело посрещане на празниците, истинска и пълноценна почивка и много щастливи мигове със семейството и близките хора! На всички пациенти, близки и приятели пожелаваме топли празници, изпълнени с много обич и доброта, и една изключително успешна 2019 година!

guitar-fest

МЦ КИРМ – ПЛЕВЕН ПОДКРЕПИ ЧЕТВЪРТОТО ИЗДАНИЕ НА МЕЖДУНАРОДНИЯ ФЕСТИВАЛ НА КИТАРАТА

Плевен бе домакин на четвъртото издание на Международния фестивал на китарата. Основател и художествен директор е Николай Михайлов – млад преподавател по класическа китара, изпълнител, автор на филмова музика. Той е главният организатор, заедно със сдружение “Изкуството до мен” и читалище „ЛИК- 1959“. Събитието бе подкрепено финансово от Медицински център „Клиничен институт за репродуктивна медицина” Плевен, заедно с община Плевен, Национално училище по изкуствата „Панайот Пипков“ (където работи Николай) и читалище „Съгласие“ в града. В рамките на петдневния фестивал се проведе конкурс в шест категории, разделени на възрастови групи, майсторски класове, изложение на музикални продукти, представяне на музикални инструменти и лютиери, както и множество съпътстващи събития.

LIUSI-3

КОЛЕДЕН КОНЦЕРТ С УЧАСТИЕТО НА ЛЮСИ ДЯКОВСКА ОРГАНИЗИРА МЦ КИРМ ПЛЕВЕН

Медицински център „Клиничен институт за репродуктивна медицина” Св. Елисавета, Плевен за единадесета поредна година организира Коледен концерт. Тази година концертът „Аве Мария” е със специалното участие на гост-солист Люси Дяковска, Плевенска филхармония с диригент Димитър Косев и Общински хор „Гена Димитрова” с диригент Анелия Дечева.

Концертът ще се проведе на 21 декември, 2018 г. от 19.00 часа в Читалище „Съгласие 1869”, Плевен. Коледни класики от цял свят ще прозвучат за първи път с аранжиментите на Румен Бояджиев–Син, Константин Добройков и Георги Милтиядов, написани специално за Люси Дяковска и нейната „Аве Мария”.

Традиционните Коледни концерти на МЦ КИРМ Плевен са подарък за плевенчани в навечерието на Коледните и Новогодишни празници. Всяка година центърът кани гост-солисти, които заедно с домакините - Плевенска филхармония и Общински хор „Гена Димитрова”, превръщат концертите в значими за града културни събития. До сега, в Коледните концерти на МЦ КИРМ са участвали Васил Петров, Милица Гладнишка, Марк Фаулър и Станислава Момекова от Държавна Опера Пловдив, Добромир Момеков – Държавна Опера Русе, Еделина Кънева и Марио Николов от Музикален театър „Стефан Македонски”, София и др. С предстоящия Коледен концерт, Люси Дяковска поставя началото на своето турне с Коледни класики от цял свят. За концерта са поканени съмишленици и приятели на центъра, пациенти, общественици, хабилитирани преподаватели и медицински специалисти.

8-2

МЦ КИРМ ПЛЕВЕН ПОДКРЕПИ ФИНАНСОВО КНИГАТА НА ТАНЯ ЛЮБЕНОВА „НАПИСАНО НА КИРИЛИЦА“

„Написано на кирилица” е новата документална книга, която Татяна Любенова – журналист и поет, представи на вниманието на плевенската общественост. Книгата, е посветена на 40-та годишнина от създаването на Дружеството на писателите в Плевен и отразява почти всички важни събития от живота на плевенските писатели в един близо 20-годишен период.С нея Татяна Духлинска отпразнува и личен празник – 65-ти рожден ден.

Творческата вечер по повод двете събития беше организирана снощи в Регионалната библиотека „Христо Смирнески” със съдействието на Дружеството на писателите в Плевен. Тя бе подкрепена финансово от Медицински център „Клиничен институт за репродуктивна медицина“ Плевен.

Да поздрави Татяна Любенова дойде лично кметът Георг Спартански. Той подари на рожденичката голям букет цветя и оцени по достойнство трудът й и резултатът от него.
На фона на професионално подготвена мултимедия от домакините на събитието авторката представи новата си книга. „Написано на кирилица” е една своеобразна история за близо 20-годишен период, в който Дружеството на писателите е правило общи събития, юбилейни тържества, както и голямата издателска дейност на членовете на Дружеството, подчерта тя. Творческата вечер завърши с авторски рецитал на стихове, които Татяна Любенова е създала през последните няколко години. Музикален дух на вечерта бяха изпълненията на пиано на Елеонора Карамишева.

МЦ КИРМ – ПЛЕВЕН ПРЕДЛАГА НОВ, ВИСОКО СПЕЦИФИЧЕН НЕИНВАЗИВЕН ПРЕНАТАЛЕН ТЕСТ – NIFTY Pro

По време на бременността малки фрагменти от ДНК на плода преминават през плацентата в кръвта на майката. Неинвазивните пренатални тестове се основават на изследване на този генетичен материал в майчината кръв, поради което са напълно безопасни за майката и плода. Първоначално тестовете провеждат скрининг за най-честите хромозомни аномалии на новородените при раждане (тризомия 21, 18 и 13), както и определяне на пола на плода. Тризомията е състояние, при което вместо обичайните две, има три хромозоми поради наличие на допълнителна цяла или частично цяла хромозома. Най-честите автозомни анеуплоидии са в резултат на допълнителна хромозома 21 (Тризомия 21, синдром на Даун), хромозома 18 (Тризомия 18, синдром на Едуардс), хромозома 13 (Тризомия 13, синдром на Патау). Този допълнителен генетичен материал може да бъде причина за раждане на плод с дисморфични лицеви черти, вродени малформации и различна степен на интелектуална увреда.

7-1

МЦ КИРМ ПЛЕВЕН ФИНАНСИРА ФОЛКЛОРНИЯ ФЕСТИВАЛ „ЛЮБИМОТО МИ ХОРЦЕ“

Четвъртият национален фолклорен фестивал „Любимото ми хорце”, организиран от плевенския Клуб „Северняците“ с ръководител Джейлян Демирев, бе открит на 2 юни 2018 г. на сцената на Летния театър в „Кайлъка“. Според регламента, фестивалът е без конкурсен характер, като в него участваха 20 състава от цялата страна – от Варна, София, Ботевград, Ловеч, Шумен, Разград, Плевен, Пордим, Левски, село Драганово. Основен спонсор на фестивала бе Медицински център „Клиничен институт за репродуктивна медицина“ Плевен.

МЦ КИРМ – ПЛЕВЕН ЩЕ УЧАСТВА В ДЕН НА РЕПРОДУКТИВНОТО ЗДРАВЕ В ПЛЕВЕН

Представители  на екипа на МЦ КИРМ – Плевен ще вземат участие в Деня на репродуктивното здраве, който ще се проведе в Плевен на 9 юни 2018 г. Той се организира от сдружение "Зачатие" за тринадесети пореден път и е най-мащабното събитие за двойките с репродуктивни проблеми в България. 

Posted by МЦ КИРМ ЕООД - Плевен
Readmore arrowRead more
1 юни 2018 - 2

ЗА ДЕВЕТА ПОРЕДНА ГОДИНА МЦ КИРМ ПЛЕВЕН СЪБРА СВОИТЕ ДЕЦА НА ПРАЗНИК

Близо 200 деца, заченати ин витро или чрез друга терапия, събра на празник Плевенският ин витро център КИРМ „Св. Елисавета”. На 1 юни – Световния ден на детето, площадката пред центъра в Плевен се изпълни с детски глъч и усмивки. От цялата страна дойдоха деца с колички – единични, двойни и тройни. Семейства от София, Варна, Русе, Разград, Монтана, Силистра, Стара Загора, Пловдив, Несебър, Бургас, Враца, Габрово, Перник, Троян, Велико Търново и Плевен доведоха своите рожби. Голямата изненада бяха двамата малчугани от Струмица, Македония. За да се срещнат със своите лекари, акушерки и ембриолози те са пропътували дългия път от Македония до Плевен с усмивки и хиляди благодарности.

Posted by МЦ КИРМ ЕООД - Плевен
Readmore arrowRead more