РАНЕН СКРИНИНГ ЗА ПРЕЕКЛАМПСИЯ В МЦ КИРМ – ПЛЕВЕН

SAMSUNG DIGITAL CAMERA

РАНЕН СКРИНИНГ ЗА ПРЕЕКЛАМПСИЯ В МЦ КИРМ – ПЛЕВЕН

 

Ранният скрининг за прееклампсия се провежда в първи триместър на бременността – от 11 до 13+6 гестационна седмица. Той включва ултразвуково изследване, доплерово изследване на маточните артерии и измерване на плацентарен растежен фактор в кръвта на бременната жена. Провеждането на скрининга намалява риска от настъпване на късни усложнения по време на бременността чрез включване на подходяща и навременна терапия, като по този начин се профилактират около 80% от тежките усложнения преди 34 гестационна седмица.

 

Ранният скрининг е въведен в МЦ КИРМ - Плевен през 2019 год. от д-р Татяна Бодурска, като прегледът се извършва на ехографски апарат Voluson E8 BT18 (General Electric Heаlthcare). Тази серия ехографи се отличава със забележително качество на ултразвуково изображение и вградени иновации при ранно диагностициране на малформации на плода и се е наложила като златен стандарт и най-висок клас ехографи в оценка на феталната морфология в цял свят.

 

Д-р Бодурска е сертифициран акушер-гинеколог (FMF ID 96892) към The Fetal Medicine Foundation (Фондация по фетална медицина) – Лондон за следните компетентности:

Сертификат за компетентност “The 11-13 weeks scan”; Сертификат за компетентност „Скрининг за прееклампсия”;  Сертификат за компетентност “Doppler Ultrasound”; Сертификат за компетентност „Оценка на маточната шийка”; Сертификат за компетентност „Носна кост“.

Д-р Бодурска е завършила Медицински университет – София през 2003 год. През 2012 год. придобива специалност „Акушерство, гинекология и репродуктивна медицина“. През 2012 г. завършва обучителен курс по основи на колпоскопията при проф. Алберт Сингер от Whittington Hospital, Лондон. В същата година преминава и курсове по ултразвукова и Доплерова дигностика в акушерството и гинекологията, гинекологична ендокринология и диагностика в акушерството и гинекологията към Българската асоциация по ултразвук в акушерството и гинекологията. Д-р Бодурска участва в 14-ти Международен симпозиум на ISUOG (International Society of Ultrasound in Obstetrics and Gynecology) Атина; 17-ти Световен конгрес по Фетална медицина, Атина, 2018 год; 18-ти Световен конгрес по Фетална медицина, Аликанте, Испания, 2019 год., както и в курсове по ултразвук и фетални аномалии на ISUOG, Атина 2019; по фетална морфология на Фондацията по фетална медицина, УМБАЛ „Св.Марина”, Плевен 2018; Първи Български курс на Ian Donald School по ултразвук в акушерството и гинекологията, съвместно с БАУАГ и курс „Поликистозен овариален синдром”, организиран от ESHRE (European society of human reproduction and embryology), Барселона, Испания. През м. Октомври, 2019 год. предстои участие на д-р Бодурска в 29-ти Световен Конгрес на ISUOG по ултразвук в акушерството и гинекологията, Берлин.

Д-р Бодурска е член на Български лекарски съюз; Българска асоциация по ултразвук в акушерството и гинекологията; ISUOG и ESHRE.

Работното време на д-р Бодурска в МЦ КИРМ – Плевен е всеки ден, от 08.00 до 16.00 ч. Записването на часове е на телефон 064/ 804 790 или на място в центъра.

ГРАФИК ЗА БЕЗПЛАТНИ ПРЕГЛЕДИ В СЕКТОР „ДЕТСКИ ГРИЖИ” ПРЕЗ „СЕДМИЦА НА ОТВОРЕНИТЕ ВРАТИ”

received_495546151200655

В периода 09.09.2019 г. - 13.09.2019 г. екипът на МЦ КИРМ – Плевен подарява на децата „Седмица на отворените врати” в Сектор „ДЕТСКИ ГРИЖИ“.

По този повод, нашите специалисти ще извършат безплатни консултации на деца до 18 год. по следния график:

09.09.2019 г. :

Д-р Павлина Петрова - специалист по детски болести и неонатология;

Д-р Светла Блажева - специалист клинична имунология;

Д-р Светлана Пачкова – специалист микробиология и вирусология;

10.09.2019 г. :

Доц. д-р Емилияна Конова, д.м. – специалист клинична имунология;

Д-р Светла Блажева - специалист клинична имунология;

Д-р Светлана Пачкова – специалист микробиология и вирусология.

11.09.2019 г. :

Доц. д-р Емилияна Конова, д.м. – специалист клинична имунология;

Д-р Светла Блажева - специалист клинична имунология;

Д-р Светлана Пачкова – специалист микробиология и вирусология.

12.09.2019 г. :

Д-р Светла Блажева - специалист клинична имунология;

Д-р Светлана Пачкова – специалист микробиология и вирусология.

13.09.2019 г. :

Д-р Павлина Петрова - специалист по детски болести и неонатология;

Д-р Светла Блажева - специалист клинична имунология;

Д-р Светлана Пачкова – специалист микробиология и вирусология.

Психологът доц. Анелия Рангелова, д., ще консултира малките пациенти на 16 и 17 септември 2019 г. от 14:00 до 17:00 часа.

Указания за микробилогичните посявки на урина и гърлен секрет:

Урина (общо химично изследване и седимент) – изследва се средна порция от първа сутрешна урина, която се събира в химически чисти съдове, след щателен локален тоалет;

Гърлен секрет – секретът за изследване се взима сутрин преди хранене, без хигиена на устната кухина и без миене на зъби.

Записване на часове може да направите на тел. 064 804 790 или на място в МЦ КИРМ, бул. Скобелев 20.

ПРЕДИ ДА УДАРИ ПЪРВИЯТ УЧИЛИЩЕН ЗВЪНЕЦ, НЕКА СЕ ПОГРИЖИМ ЗА ДЕТСКОТО ЗДРАВЕ!

Краят на лятото настъпва с месец септември, училищният звънец събира своите ученици, а още по-малките се завръщат в детските градини. Време на застудяване, престой в затворени помещения и предстоящaта ежегодна грипна епидемия.

 

В тази връзка, по повод 15 септември – Първият учебен ден, Сектор „ДЕТСКИ ГРИЖИ“ в  МЦ КИРМ – Плевен подарява на децата „Седмица на отворените врати”, която включва:

 

В периода 09.09.2019 г. - 13.09.2019 г.:

 

Безплатни консултации на деца до 18 год. със следните специалисти:

Д-р Павлина Петрова - специалист по детски болести и неонатология;

Доц. д-р Емилияна Конова, д.м. – специалист клинична имунология;

Д-р Светла Блажева - специалист клинична имунология;

Д-р Светлана Пачкова – специалист микробиология и вирусология;

Д-р Валентина Петкова – специалист клинична лаборатория;

Доц. д-р Анелия Рангелова – психолог.

 

Безплатно изследване на хуморален имунитет: общи серумни имуноглобулини – IgG, IgA, IgM. Допълнителни изследвания: клетъчен имунитет, ПКК, СУЕ, биохимия, микробиологични посявки на урина, носен и гърлен секрет – с 20% отстъпка.

 

Консултациите и изследванията ще се извършват след записване на тел. 064 804 790 или на място в МЦ КИРМ, бул. Скобелев 20, по предварително изготвен график.

Целта на седмицата на отворените врати е да оценим здравния статус на децата – особено често боледуващите, и чрез подходящи съвети и имунопрофилактика, да ги подготвим за предстоящия есенен сезон и неизбежната грипна епидемия.received_495546151200655

ПРЕДСТОЯЩ РЕМОНТ В МЕДИЦИНСКИ ЦЕНТЪР „КЛИНИЧЕН ИНСТИТУТ ПО РЕПРОДУКТИВНА МЕДИЦИНА” – ПЛЕВЕН

Във връзка с предстоящ ремонт в сградата на МЦ КИРМ – ПЛЕВЕН, уведомяваме всички наши пациенти и приятели, че екипът ни няма да работи за периода от 12 август 2019 г. до 25 август 2019 г. включително.

През месец Август клиниката ще работи с лятно работно време от 09:00 часа до 17:00 часа.

Искрено се извиняваме за създалото се неудобство.

Желаем на всички безоблачни дни до края на лятото и много поводи за усмивки!

received_495546151200655

СЕКТОР „ДЕТСКИ ГРИЖИ” В МЦ КИРМ – ПЛЕВЕН

През м. юни 2019 г. в Медицински център "Клиничен институт по репродуктивна медицина" беше разкрит кабинет по Детски болести и неонатология. Чрез него, мисията на центъра да осигури зачеване и раждане на здраво дете, беше продължена и след това – детето да расте здраво, обгрижено и спокойно, с добро физическо и емоционално здраве.

Присъединяването към екипа на центъра на лекар – специалист по педиатрия и неонатология, позволи създаването на Сектор „ДЕТСКИ ГРИЖИ”, чиято цел е комплексна диагностична и терапевтична грижа на екип от различни специалисти за здравето на най-малките пациенти.

kapachki-small

ДОБРОВОЛЧЕСТВОТО И ОПАЗВАНЕТО НА ОКОЛНАТА СРЕДА СА ВАЖНИ ЖИТЕЙСКИ УРОЦИ

Малчугани от втори „А” клас на основно училище „Йордан Йовков” – гр. Плевен, техният класен ръководител г-жа Евгения Кацарска и г-жа Малинка Славкова – начален учител „ЦДО”, подкрепиха инициативата „Капачки за живот” на Медицински център „Клиничен институт за репродуктивна медицина” – гр. Плевен за събиране на пластмасови капачки.

Малките дарители с усмивка разказваха, че с голяма радост събират пластмасови капачки заедно със своите родители, баби и дядовци.

„Доброволчеството и опазването на околната среда са важни житейски уроци, на които искаме да научим децата”, споделиха педагозите от основно училище „Йордан Йовков” – гр. Плевен.
На 15 март 2019 г. Медицински център „Клиничен институт за репродуктивна медицина” – гр. Плевен постави метално сърце в градинката пред главния вход на центъра, поддържана от неговия екип. Сърцето е закупено със средства на центъра и подкрепя инициативата на плевенчанина и състезател по бокс Румен Мотовски.

Със събираните средства ще бъде закупувана апаратура за нуждите на малките пациенти в Клиника по Неонатология и Клиника по Педиатрия на УМБАЛ „Д-р Георги Странски“ – гр. Плевен, а тяхното изразходване ще бъде публично оповестявано – на сайта на медицинския център и с информационна табела върху металното сърце.

МЦ КИРМ – ПЛЕВЕН РАЗКРИВА КАБИНЕТ ПО ДЕТСКИ БОЛЕСТИ И НЕОНАТОЛОГИЯ – Д-Р ПАВЛИНА ПЕТРОВА СЕ ПРИСЪЕДИНИ КЪМ ЕКИПА НА ЦЕНТЪРА

pavlina-petrova

Д-р Павлина Петрова, специалист по детски болести и неонатология, се присъедини към екипа на МЦ КИРМ – Плевен. Тя ще извършва диагностика, проследяване и лечение в условия на доболнична помощ на деца от 0 до 18 годишна възраст. Консултациите на д-р Петрова с малките пациенти са в понеделник и петък, от 13.00 до 17.30 ч., по предварително записан час на тел.: 064 804 790.

1 23456789

УЧАСТИЕ НА ЕКИПА НА МЦ КИРМ ПЛЕВЕН И ПЛОВДИВ В ДЕНЯ НА РЕПРОДУКТИВНОТО ЗДРАВЕ В ПЛОВДИВ

Част от екипа на МЦ КИРМ – Плевен и Пловдив взе активно участие в Деня на репродуктивното здраве, който бе организиран от Сдружение „Зачатие” в Пловдив. Пред събралите се над 150 двойки от цялата страна и представители на ин витро клиники, д-р Добринка Гинчева, д.м., специалист по акушерство и гинекология, направи презентация на тема: ”Приложение на плазмотерапията в репродуктивната медицина”. Д-р Сава Петров, д.м., специалист по ендокринология и болести на обмяната, представи на вниманието на присъстващите „Съвременни аспекти в андрологията”.

1-june-2019

ЗА ДЕСЕТА ПОРЕДНА ГОДИНА МЦ КИРМ ПЛЕВЕН СЪБРА СВОИТЕ ДЕЦА НА ПРАЗНИК

Близо 250 деца, заченати ин витро или чрез друга терапия, събра на празник Плевенският ин витро център КИРМ „Св. Елисавета”. На 1 юни – Световния ден на детето, площадката пред медицинския център в Плевен се изпълни с детски глъч и усмивки. От цялата страна дойдоха деца с колички – единични, двойни и тройни. Семейства от София, Варна, Русе, Разград, Монтана, Силистра, Стара Загора, Пловдив, Несебър, Бургас, Враца, Габрово, Перник, Троян, Велико Търново и Плевен доведоха своите рожби.

Специално за децата на МЦ КИРМ – Плевен тази година, пациентка на центъра, собственик на парти агенция „Вълшебен свят” подари малък спектакъл, като три добри феи орисаха всички деца за здраве, щастие, късмет и любов. Питър Пан пък им разказа приказка. Прегръдка за всяко дете дадоха Мики и Мини Маус.

„Вашите деца са бъдещето на България – в ръцете ви са бъдещите лекари, архитекти, инженери, бъдещите достойни граждани на родината ни. Плевен винаги ще остане в сърцата ви, защото дойдохте тук, при нас с вашите надежди и мечти и ние заедно помогнахме те да се сбъднат. Вие сте част от голямото семейство на МЦ КИРМ Плевен и ние растем заедно. Много здраве, късмет и успехи, мили деца!“ - така доц. д-р Емилияна Конова, управител на МЦ КИРМ Плевен, приветства децата и техните родители, дошли на празника да празнуват заедно с любимия екип на центъра.

zachatie

МЦ КИРМ – ПЛЕВЕН ЩЕ УЧАСТВА В ДЕН НА РЕПРОДУКТИВНОТО ЗДРАВЕ В ПЛОВДИВ

Представители  на екипа на МЦ КИРМ – Плевен ще вземат участие в Деня на репродуктивното здраве, който ще се проведе в Пловдив на 8 юни 2019 г. Той се организира от сдружение „Зачатие“ за четиринадесети пореден път и е най-мащабното събитие за двойките с репродуктивни проблеми в България.