ДОЦ. Д-Р ЕМИЛИЯНА КОНОВА ЩЕ КОНСУЛТИРА ДЕЦА БЕЗПЛАТНО В КОЗЛОДУЙ

На 15 ноември 2019 г. доц. д-р Емилияна Конова, клиничен имунолог в МЦ КИРМ - Плевен, ще консултира безплатно децата на Козлодуй. Предложението за гостуването на доц. Конова е на Здравка Гергова, координатор на фондация ”Искам бебе”  за Враца, Видин и Монтана, а идеята - от младите родители в Козлодуй, поради честите боледувания на децата им.

От няколко години, имунологичните консултации и изследвания на хуморален имунитет в МЦ КИРМ – Плевен са безплатни за деца до 18 год. и това е начин, центърът да подпомага здравето на децата в България, прилагайки принципите на  клиничната имунология и екипната медицинска дейност.

Консултациите ще започнат от 10 часа в офиса на фондация „Искам бебе” в града по предварително изготвен график и записвания на на тел.: 064 804790 – регистратура МЦ КИРМ - Плевен.

При необходимост от лабораторни изследвания, същите ще се извършват в МЦ ДАРИС ЕООД.

Pediatrician doctor woman doing medical examination of baby boy. Listening to kid heart rate with stethoscope. Modern flat style vector illustration cartoon clipart.

“ЗА ДЕЦАТА НА БУРГАС“– ДЕН НА ОТВОРЕНИТЕ ВРАТИ И БЕЗПЛАТНИ КОНСУЛТАЦИИ НА ДЕЦА С ЛЕКАРИ ОТ МЕДИЦИНСКИ ЦЕНТЪР „КЛИНИЧЕН ИНСТИТУТ ЗА РЕПРОДУКТИВНА МЕДИЦИНА“ – ПЛЕВЕН

Set of working pediatrician doctors taking patients, listening to stethoscope, checking throat, making vaccine injection in childrens clinic cartoon vector illustration isolated on white background

ЗА ДЕЦАТА НА БУРГАС“– ДЕН НА ОТВОРЕНИТЕ ВРАТИ И БЕЗПЛАТНИ КОНСУЛТАЦИИ НА ДЕЦА С ЛЕКАРИ ОТ МЕДИЦИНСКИ ЦЕНТЪР „КЛИНИЧЕН ИНСТИТУТ ЗА РЕПРОДУКТИВНА МЕДИЦИНА“ – ПЛЕВЕН

 

Инициативата „ЗА ДЕЦАТА НА БУРГАС“ е провокирана от имунологичните консултации, провеждани през последните години в Бургас от доц. д-р Емилияна Конова и констатацията, че в сравнение с други населени места, децата на Бургас боледуват много по-често от инфекциозни заболявания, много по-рано след раждането, приемат по-голям брой антибиотици годишно и развиват по-чести и по-тежки усложния – бронхопневмонии, алергични заболявания и др.

Екипът на МЦ КИРМ – Плевен счита, че детското здраве трябва да бъде грижа на екип от различни медицински специалисти – педиатри, клинични имунолози, микробиолози, специалисти по диететика и хранене, а в някои случаи и психолози,  подкрепящи родителите и децата в справянето със стреса и умората, предизвикани от честото боледуване, хоспитализациите и понякога тежките усложнения.

В тази връзка, на 23 Ноември, събота, екипът на МЦ КИРМ – Плевен организира в зала „Георги Баев”, Морско казино, Бургас Ден на отворените врати, под мотото „ЗА ДЕЦАТА НА БУРГАС“. По време на първата част – от 9.00 до 11.00 ч., специалисти от центъра ще изнесат кратки, 10-минутни презентации, със следните лектори и теми:

  • Доц. д-р Емилияна Конова, д.м., клиничен имунолог, относно ролята на имунната система, имунодиагностиката и имунопрофилактиката в превенцията и лечението на честите инфекции в детска възраст;
  • Д-р Павлина Петрова, специалист по педиатрия и неонатология, относно профилактиката на респираторните   инфекции при  децата през есенно-зимния период;
  • Д-р Недка Добрева, специалист по диететика и хранене, относно ролята на хранителния режим за детското здраве и връзката му с алергичните заболявания и хранителния интолеранс;
  • Доц. д-р Анелия Рангелова, психолог, относно стреса при децата и родителите, свързан с честото боледуване, неговите последствия и начини за преодоляване.

 

След кратките презентации, ще има възможност за дискусия по темите и въпроси към лекторите.

Във втората част на срещата – от 12.00 до 16.00 ч., ще се проведат безплатни консултации на деца до 18 год. със специалистите на МЦ КИРМ – Плевен и Пловдив: доц. Конова, имунолог;  д-р Петрова, педиатър; д-р Добрева, диетолог и доц. Рангелова, психолог. Консултациите ще се извършват след предварително записване, по график, на телефон 064/ 804 790.

На организирания от екипа на МЦ КИРМ – Плевен ден, посветен на детското здраве, каним родители, медицински специалисти, журналисти, представители на здравните институции и Община Бургас, за да обсъдим заедно тревожната статистика относно заболеваемостта от инфекциозни заболявания и тяхното протичане при децата на Бургас, както и възможността заедно да преодолеем тази негативна тенденция.

От няколко години, имунологичните консултации и изследвания на хуморален имунитет в МЦ КИРМ – Плевен са безплатни за деца до 18 год. и това е начин, центърът да подпомага здравето на децата в България, прилагайки принципите на  клиничната имунология и екипната медицинска дейност. Възприели сме здравето на децата като лична лекарска отговорност, затова тази наша среща е подадена ръка за съвместна дейност с колегите – педиатри и здравните институции в Бургас.

Очакваме ви, родители и колеги!

 

От екипа на МЦ КИРМ – Плевен и Пловдив

Приятели и пациенти на МЦ КИРМ – ПЛЕВЕН,

с голяма радост искаме да Ви съобщим, че от 12.11.2019 г. към семейството на МЦ КИРМ-ПЛЕВЕН след майчинство се завръща един от нашите АГ специалисти , д-р Божанка Панева – Бързашка.

Работното време на д-р Панева в МЦ КИРМ – ПЛЕВЕН е вторник и четвъртък от 08:00 до 16:00 часа. Записването на часове може да направите на телефон 064/ 804 790 или на място в центъра.

31-649x432

БЕЗПЛАТНИ ДИАГНОСТИЧНИ ПРОЦЕДУРИ ПРИ БРЕМЕННИ ЖЕНИ ОРГАНИЗИРАТ В ПЛЕВЕН

д-р Първанова

Д-р Даря Първанова, специалист по ендокринология и болести на обмяната в МЦ КИРМ – Плевен, е един от координаторите на организираните от Българското дружество по ендокринология под ръководството на проф. Анна-Мария Борисова дмн, безплатни диагностични процедури при бременни жени в различен срок на бременност. Екип от висококвалифицирани лекари-специалисти по Ендокринология и болести на обмяната ще проведат скрининга в гр. Плевен, хотел Ростов, в периода от 28-30.10.2019 г.

 

 

 

 

Ще се изследват :

  1. Сутрешна урина за йодурия (количество йод в урината)
  2. тиреоидна функция – ТСХ, ФТ4, антиТПО антитела 3. витамин D
  3. Орален глюкозотолерансен тест – 75 г глюкоза с проследяване на кръвна захар
  4. ехография на щитовидна жлеза

Бременността е състояние, което натоварва организма и скрити заболявания могат да се изявят точно по време на бременност . Планираните изследвания ще доведат до незабавно диагностициране на заболявания, които имат пряко отношение към бременната жена и нейния плод.

Благодарение на организирания скрининг и своевременната лекарска намеса могат да бъдат установени и/или предотвратени диабет, предиабет, хипотиреоидизъм, хипертиреоидизъм, активен тиреоиден автоимунитет или възли, дефицит на витамин D.

За записване на час и/или допълнителна информация:

Mob.:+359 889268772 – д-р Даря Първанова, ендокринолог в МЦ КИРМ – Плевен.

РАНЕН СКРИНИНГ ЗА ПРЕЕКЛАМПСИЯ В МЦ КИРМ – ПЛЕВЕН

SAMSUNG DIGITAL CAMERA

РАНЕН СКРИНИНГ ЗА ПРЕЕКЛАМПСИЯ В МЦ КИРМ – ПЛЕВЕН

 

Ранният скрининг за прееклампсия се провежда в първи триместър на бременността – от 11 до 13+6 гестационна седмица. Той включва ултразвуково изследване, доплерово изследване на маточните артерии и измерване на плацентарен растежен фактор в кръвта на бременната жена. Провеждането на скрининга намалява риска от настъпване на късни усложнения по време на бременността чрез включване на подходяща и навременна терапия, като по този начин се профилактират около 80% от тежките усложнения преди 34 гестационна седмица.

 

Ранният скрининг е въведен в МЦ КИРМ - Плевен през 2019 год. от д-р Татяна Бодурска, като прегледът се извършва на ехографски апарат Voluson E8 BT18 (General Electric Heаlthcare). Тази серия ехографи се отличава със забележително качество на ултразвуково изображение и вградени иновации при ранно диагностициране на малформации на плода и се е наложила като златен стандарт и най-висок клас ехографи в оценка на феталната морфология в цял свят.

 

Д-р Бодурска е сертифициран акушер-гинеколог (FMF ID 96892) към The Fetal Medicine Foundation (Фондация по фетална медицина) – Лондон за следните компетентности:

Сертификат за компетентност “The 11-13 weeks scan”; Сертификат за компетентност „Скрининг за прееклампсия”;  Сертификат за компетентност “Doppler Ultrasound”; Сертификат за компетентност „Оценка на маточната шийка”; Сертификат за компетентност „Носна кост“.

Д-р Бодурска е завършила Медицински университет – София през 2003 год. През 2012 год. придобива специалност „Акушерство, гинекология и репродуктивна медицина“. През 2012 г. завършва обучителен курс по основи на колпоскопията при проф. Алберт Сингер от Whittington Hospital, Лондон. В същата година преминава и курсове по ултразвукова и Доплерова дигностика в акушерството и гинекологията, гинекологична ендокринология и диагностика в акушерството и гинекологията към Българската асоциация по ултразвук в акушерството и гинекологията. Д-р Бодурска участва в 14-ти Международен симпозиум на ISUOG (International Society of Ultrasound in Obstetrics and Gynecology) Атина; 17-ти Световен конгрес по Фетална медицина, Атина, 2018 год; 18-ти Световен конгрес по Фетална медицина, Аликанте, Испания, 2019 год., както и в курсове по ултразвук и фетални аномалии на ISUOG, Атина 2019; по фетална морфология на Фондацията по фетална медицина, УМБАЛ „Св.Марина”, Плевен 2018; Първи Български курс на Ian Donald School по ултразвук в акушерството и гинекологията, съвместно с БАУАГ и курс „Поликистозен овариален синдром”, организиран от ESHRE (European society of human reproduction and embryology), Барселона, Испания. През м. Октомври, 2019 год. предстои участие на д-р Бодурска в 29-ти Световен Конгрес на ISUOG по ултразвук в акушерството и гинекологията, Берлин.

Д-р Бодурска е член на Български лекарски съюз; Българска асоциация по ултразвук в акушерството и гинекологията; ISUOG и ESHRE.

Работното време на д-р Бодурска в МЦ КИРМ – Плевен е всеки ден, от 08.00 до 16.00 ч. Записването на часове е на телефон 064/ 804 790 или на място в центъра.

ГРАФИК ЗА БЕЗПЛАТНИ ПРЕГЛЕДИ В СЕКТОР „ДЕТСКИ ГРИЖИ” ПРЕЗ „СЕДМИЦА НА ОТВОРЕНИТЕ ВРАТИ”

received_495546151200655

В периода 09.09.2019 г. - 13.09.2019 г. екипът на МЦ КИРМ – Плевен подарява на децата „Седмица на отворените врати” в Сектор „ДЕТСКИ ГРИЖИ“.

По този повод, нашите специалисти ще извършат безплатни консултации на деца до 18 год. по следния график:

09.09.2019 г. :

Д-р Павлина Петрова - специалист по детски болести и неонатология;

Д-р Светла Блажева - специалист клинична имунология;

Д-р Светлана Пачкова – специалист микробиология и вирусология;

10.09.2019 г. :

Доц. д-р Емилияна Конова, д.м. – специалист клинична имунология;

Д-р Светла Блажева - специалист клинична имунология;

Д-р Светлана Пачкова – специалист микробиология и вирусология.

11.09.2019 г. :

Доц. д-р Емилияна Конова, д.м. – специалист клинична имунология;

Д-р Светла Блажева - специалист клинична имунология;

Д-р Светлана Пачкова – специалист микробиология и вирусология.

12.09.2019 г. :

Д-р Светла Блажева - специалист клинична имунология;

Д-р Светлана Пачкова – специалист микробиология и вирусология.

13.09.2019 г. :

Д-р Павлина Петрова - специалист по детски болести и неонатология;

Д-р Светла Блажева - специалист клинична имунология;

Д-р Светлана Пачкова – специалист микробиология и вирусология.

Психологът доц. Анелия Рангелова, д., ще консултира малките пациенти на 16 и 17 септември 2019 г. от 14:00 до 17:00 часа.

Указания за микробилогичните посявки на урина и гърлен секрет:

Урина (общо химично изследване и седимент) – изследва се средна порция от първа сутрешна урина, която се събира в химически чисти съдове, след щателен локален тоалет;

Гърлен секрет – секретът за изследване се взима сутрин преди хранене, без хигиена на устната кухина и без миене на зъби.

Записване на часове може да направите на тел. 064 804 790 или на място в МЦ КИРМ, бул. Скобелев 20.

ПРЕДИ ДА УДАРИ ПЪРВИЯТ УЧИЛИЩЕН ЗВЪНЕЦ, НЕКА СЕ ПОГРИЖИМ ЗА ДЕТСКОТО ЗДРАВЕ!

Краят на лятото настъпва с месец септември, училищният звънец събира своите ученици, а още по-малките се завръщат в детските градини. Време на застудяване, престой в затворени помещения и предстоящaта ежегодна грипна епидемия.

 

В тази връзка, по повод 15 септември – Първият учебен ден, Сектор „ДЕТСКИ ГРИЖИ“ в  МЦ КИРМ – Плевен подарява на децата „Седмица на отворените врати”, която включва:

 

В периода 09.09.2019 г. - 13.09.2019 г.:

 

Безплатни консултации на деца до 18 год. със следните специалисти:

Д-р Павлина Петрова - специалист по детски болести и неонатология;

Доц. д-р Емилияна Конова, д.м. – специалист клинична имунология;

Д-р Светла Блажева - специалист клинична имунология;

Д-р Светлана Пачкова – специалист микробиология и вирусология;

Д-р Валентина Петкова – специалист клинична лаборатория;

Доц. д-р Анелия Рангелова – психолог.

 

Безплатно изследване на хуморален имунитет: общи серумни имуноглобулини – IgG, IgA, IgM. Допълнителни изследвания: клетъчен имунитет, ПКК, СУЕ, биохимия, микробиологични посявки на урина, носен и гърлен секрет – с 20% отстъпка.

 

Консултациите и изследванията ще се извършват след записване на тел. 064 804 790 или на място в МЦ КИРМ, бул. Скобелев 20, по предварително изготвен график.

Целта на седмицата на отворените врати е да оценим здравния статус на децата – особено често боледуващите, и чрез подходящи съвети и имунопрофилактика, да ги подготвим за предстоящия есенен сезон и неизбежната грипна епидемия.received_495546151200655

ПРЕДСТОЯЩ РЕМОНТ В МЕДИЦИНСКИ ЦЕНТЪР „КЛИНИЧЕН ИНСТИТУТ ПО РЕПРОДУКТИВНА МЕДИЦИНА” – ПЛЕВЕН

Във връзка с предстоящ ремонт в сградата на МЦ КИРМ – ПЛЕВЕН, уведомяваме всички наши пациенти и приятели, че екипът ни няма да работи за периода от 12 август 2019 г. до 25 август 2019 г. включително.

През месец Август клиниката ще работи с лятно работно време от 09:00 часа до 17:00 часа.

Искрено се извиняваме за създалото се неудобство.

Желаем на всички безоблачни дни до края на лятото и много поводи за усмивки!

received_495546151200655

СЕКТОР „ДЕТСКИ ГРИЖИ” В МЦ КИРМ – ПЛЕВЕН

През м. юни 2019 г. в Медицински център "Клиничен институт по репродуктивна медицина" беше разкрит кабинет по Детски болести и неонатология. Чрез него, мисията на центъра да осигури зачеване и раждане на здраво дете, беше продължена и след това – детето да расте здраво, обгрижено и спокойно, с добро физическо и емоционално здраве.

Присъединяването към екипа на центъра на лекар – специалист по педиатрия и неонатология, позволи създаването на Сектор „ДЕТСКИ ГРИЖИ”, чиято цел е комплексна диагностична и терапевтична грижа на екип от различни специалисти за здравето на най-малките пациенти.

kapachki-small

ДОБРОВОЛЧЕСТВОТО И ОПАЗВАНЕТО НА ОКОЛНАТА СРЕДА СА ВАЖНИ ЖИТЕЙСКИ УРОЦИ

Малчугани от втори „А” клас на основно училище „Йордан Йовков” – гр. Плевен, техният класен ръководител г-жа Евгения Кацарска и г-жа Малинка Славкова – начален учител „ЦДО”, подкрепиха инициативата „Капачки за живот” на Медицински център „Клиничен институт за репродуктивна медицина” – гр. Плевен за събиране на пластмасови капачки.

Малките дарители с усмивка разказваха, че с голяма радост събират пластмасови капачки заедно със своите родители, баби и дядовци.

„Доброволчеството и опазването на околната среда са важни житейски уроци, на които искаме да научим децата”, споделиха педагозите от основно училище „Йордан Йовков” – гр. Плевен.
На 15 март 2019 г. Медицински център „Клиничен институт за репродуктивна медицина” – гр. Плевен постави метално сърце в градинката пред главния вход на центъра, поддържана от неговия екип. Сърцето е закупено със средства на центъра и подкрепя инициативата на плевенчанина и състезател по бокс Румен Мотовски.

Със събираните средства ще бъде закупувана апаратура за нуждите на малките пациенти в Клиника по Неонатология и Клиника по Педиатрия на УМБАЛ „Д-р Георги Странски“ – гр. Плевен, а тяхното изразходване ще бъде публично оповестявано – на сайта на медицинския център и с информационна табела върху металното сърце.