МЦ КИРМ “Св. Елисавета” – Пловдив, вече предлага ехографско изследване на млечните жлези. Методът е абсолютно безвреден, скринингов и дава възможност да се профилактират усложнения на гърдата на фона на съществуващи или новопоявили се процеси, които не са били диагностицирани до момента.

Ехографското изследване на млечните жлези е препоръчително за всички жени, на които предстои инвитро процедура, въпреки че по литературни данни няма достатъчно доказателства, че асистираните репродуктивни технологии увеличават риска от карцином на гърдата.

Ултразвуковото изследване заема важно място и при пациентки, провеждащи хормонозаместителна терапия, както и профилактично при млади жени, при които не се препоръчва рутинно рентгеновата мамография. Ехографският преглед на гърдите е показан и при провеждане на терапия с орални контрацептиви.

Ехографията е метод, подходящ във всички случаи на наличие на симптоми, свързани с млечните жлези – болка (масталгия, мастодиния), опипваща се формация, секреция от гръдното зърно от всякакъв тип (извън случаите на отделяне на коластра/кърма по време на бременността и периода на кърмене). Прилага се и за проследяване при фиброкистична болест на гърдата.

Предимството й пред рентгеновата мамография е нейната безвредност – при показания или профилактично може да се проведе във всяка възраст.

Изследването може да установи състоянието на млечните жлези, да даде информация за наличието на кисти или други формации. Точността на метода е 96–100%. Не е необходима предварителна подготовка за провеждането му.

Ехографията заема ключово място в цялостната профилактика на женската репродуктивна система, но е приложима и при мъже, при които, за съжаление, ракът на гърдата не е изключено заболяване.

МЦ КИРМ “Св. Елисавета” – Пловдив, разполага със съвременен ехографски апарат, който гарантира висока прецизност. Ехографското изследване се извършва от акушер-гинеколога д-р Владимира Карагьозова, която е сертифициран специалист по ехомамография.

Тя е завършила курс във Военномедицинска академия при проф. д-р Георги Байчев – водещ специалист хирург и онколог у нас, с дългогодишна практическа дейност в тази насока и с професионални интереси в областите млечна жлеза, онкохирургия, лимфогенно метастазиране, менопауза.

В МЦ КИРМ “Св. Елисавета” може да бъдете прегледани и да ви бъде извършена ехография на млечни жлези след предварително записан час при д-р Владимира Карагьозова.

Телефоните на МЦ КИРМ “Св. Елисавета” – Пловдив, са: 032 / 28 00 54; 032 / 312 200 и 0882386426 – регистратура. 

Ехомамографията не е по НЗОК.

Д-р Карагьозова