Синдромът на поликистозните яйчници (Polycystic ovary syndrome PCOS) засяга до 5 милиона жени в репродуктивна възраст само в САЩ, 25% от жените в световен мащаб и е основна причина за безплодие в света, защото затруднява функцията на яйчниците и в резултат на това се нарушават хормоналният баланс и менструалният цикъл.

През погледа на функционалната медицина ролята и начинът на хранене оказват ключово влияние върху плодовитостта и на двата пола. И както нито един орган, нито един хормон, нито едно действие в организма не е самостоятелно, така и никоя медицинска намеса не е самостоятелна. Тялото е единна система, а не поредица от несвързани части, ето защо всеки специалист има място в изграждането на лечебния алгоритъм при поликистозни яйчници.

бебе

Интегративният подход на лечение подпомага идентифицирането на първопричината за симптомите на пациента, а тя често е в гастроинтестиналния тракт и коригирането й трябва да започва с най-безопасното лекарство – храната. Разбира се, това става с необходимия набор от съвременни тестове и инструменти, които ни дават представа за състоянието на възпалението, чревния микробиом, хранителния статус, генетичния и епигенетичния статус и баланса на хормоните.

Много експерименти и научни публикации демонстрират връзката между плодовитостта и консумирането на храни с високо съдържание на ненаситени мазнини (растителни масла, ядки, авокадо), пълнозърнести храни, зеленчуци и риба. Приемът на наситени мазнини (торти, бисквити, сладкиши) се свързва с по-лоши резултати по отношение на възможността за забременяване.

Снимка: regena.bg

Хранителните консултации и обучението в здравословен начин на живот трябва да са началото на оздравителния процес. Това може да се превърне в силно оръжие за превенция на безплодието.

Първичната превенция започва с промяна на съзнанието на пациента, с неговото отношение не само към храната, но и към тялото му. Начинът, по който се храним, оказва голямо влияние върху метаболизма, който от своя страна може да повлияе хормоналния баланс и репродуктивното здраве при жените.

Как се случва това? Например, един от механизмите, участващи във взаимовръзката репродуктивно здраве – хранителен режим – метаболизъм, е свързан с метаболизирането на глюкозата. Репродуктивната система има функция да реагира на храните, които консумираме, и синдромът на поликистозни яйчници (PCOS) е резултат от тези сложни взаимодействия.

Коя е точната причина за PCOS не се знае, но със сигурност имат значение небалансираните инсулинови нива, които водят до дисрегулирани нива на кръвната захар. Наблюдава се ефектът на доминото: високите инсулинови нива и инсулиновата резистентност съпровождат PCOS и водят до високи нива и на други хормони. Разбира се, инсулинова резистентност може да има и при наднормено тегло, което също затруднява яйчниковата функция, повлиява развитието на яйцеклетките и нарушава ключови сигнални пътища, участващи в овогенезата. Храната оказва пряко влияние не само върху нашето поведение, но и върху множество физиологични процеси, имащи отношение към репродуктивното здраве.

Хранителна терапия включва консумирането на „жива храна“, полезни омега 3 мазнини, плодове, зеленчици, пънозърнени храни и биомесни продукти. Те трябва да бъдат в менюто на всяка двойка, която желае да създава поколение.

Снимка: trafficnews.bg

Изучаването на влиянието на храната върху репродуктивната система би довело до по-добри успехи в лечението на репродуктивните проблеми. Влияние върху репродуктивността оказват както повишеният, така и намаленият прием на хранителни вещества.

Бразилски изследователи регистрират резултати от клинични проучвания, изследващи връзките между PCOS и храненето. Те показват, че няма точно определен хранителен режим, който да се използва при PCOS, но  намаленият общ прием на калории и въглехидрати може да бъде от полза.

Въглехидратите са основният източник на енергия за организма и се разграждат до глюкоза, която се използва като гориво. С повишаването на нивата на глюкозата в кръвта се увеличават и нивата на инсулина, който помага на клетките да усвояват глюкозата за енергия. Ако нивата на инсулина вече са повишени поради инсулинова резистентност, намаляването на въглехидратите (особено „бързите“) теоретично може да помогне да се сведе до минимум по-нататъшното повишаване на хормона.

Взаимовръзката между храненето и фертилитета изглежда е от решаващо значение за репродуктивната ефективност и връзката между овулаторните нарушения и метаболитни заболявания като диабет и/или галактоземия предполага, че хранителните фактори оказват етиологична роля при някои варианти на безплодие.

Проучване на 485 жени от проекта Seguimiento Universidad de Navarra (SUN), проведено като случай-контрола, показва, че репродуктивните резултати са по-добри при двойките с правилно балансирано хранене.

Изследване, проведено през 2006 г. върху 12 579 жени в Саутхемптън, говори, че хранителният статус на жените и мъжете преди зачеването влияе върху плодовитостта и перинаталното състояния.

Става ясно, че храната, която консумираме, има значение за нашето здравословно състояние.

Какво е в наш контрол и какво можем да променим в нашето ежедневие? Ключова стъпка е създаването на план за действие, който ще ни помогне да не се саботираме сами.

Основните опорни пунктове в този план са:

1. Как пациентката се справя с ежедневните хранителни избори и навици?

2. Какво е разнообразието от микроорганизми в гастроинтестиналния тракт?

С минимални усилия и малки корекции можем да постигнем големи успехи. PCOS не е самостоятелен проблем, а съвкупност от множество различни здравословни проблеми, свързани с различни органи, и това се манифестира с разнообразна палитра от симптоми, засягащи кожата и косата (като акне и нежелано окосмяване), проблеми с теглото (като висцерална мазнина, омазнен черен дроб), хронично възпаление и връзката с повишения апетит и психичните разстройства – списъкът може да продължи.

Снимка: posoki.com

Примерен план на действие

1. Оценка на хранителния статус.

2. Избягвайте храни, които предизвикват възпаления! Някои храни са сред факторите, които  са в състояние да предизвикват възпаление, срещу което имунната система реагира.

3. Отстранете глутена, който е неразтворим пептид и уврежда чревната лигавица, като оставя отпечатък на мястото, до което се докосне. В допълнение: ако зърнената култура е пръскана с хербицидите Глифозад и Раундъп, щетите са още по-големи – микроорганизмите не са в състояние да вършат работата си и умират, а това води до нарушение в микробиома.

4. Хранете се с разнообразна растителна храна, като се стремите да консумирате поне 30 различни храни в седмицата.

5. Следвайте елементарен хранителен алгоритъм, когато се храните. Консумирайте плодовете самостоятелно. Нека салатите бъдат първи в менюто, следвани от протеините и въглехидратите. Разнообразното хранене води до разнообразие в микробиома, който е идентичен за всеки един от нас, подобно на пръстовия отпечатък. Микробиомът е вашето защитно оръжие срещи болестите.

6. Като начало са нужни 150 минути тренировки на седмица – или 5 пъти по 30 минути. Вариант за по-напреднали: HIIT тренировките (High Intensity Interval Training – високоинтензивните интервални тренировки) и упражненията със съпротивление 3 пъти в седмицата горят най-много глюкоза и дават възможност за изграждане на мускулна маса. 

Изготвянето на персонализиран хранителен режим, съчетан с най-новите конвенционални терапии, ще повлияе възпалението и последиците от него. Чревният и кожният микробиоми са с решаваща роля за имунната и невро-ендокринната система и са уникално свързани по функция. Те осъществяват връзката с външната среда. Известна е интимната, двупосочна връзка между червата и кожата, така че когато възстановим чревния микробиом, индиректно повлияваме и кожата, която е огледало на здравето на стомашно-чревния тракт.

Снимка: iStock

***

За д-р Диана Моландър

Д-р Моландър има богата професионална биография. Тя е лекар с голям практически опит в здравословното хранене, придобит в по-голямата си част в САЩ, специалист по диететика и хранене, функционална медицина, нутригеномика, докторант в докторска програма по имунология и преподавател в Медицинския университет в Пловдив. Тя провежда превантивна и медицинска хранителна терапия при различни болестни състояния и транслира науката за храненето в ежедневния живот. Научните й интереси в последните 3 години са фокусирани задълбочено върху лечението на колоректалния карцином.

Час за консултация при д-р Моландър може да запишете на телефон 032 / 280 054