Пациентите й я обикват от първия миг, заради слънчевата й усмивка, добронамереността й, всеотдайността й в работата и безкомпромисния й професионализъм. Висококвалифициран специалист, д-р Татяна Бодурска вече трета година е лицето на Кабинета по фетална морфология в Медицински център – Клиничен институт по репродуктивна медицина „Света Елисавета“ в Плевен. Срещата с нея носи вяра, надежда и спокойствие на пациентите, защото точните й професионални заключения и съвети ги водят стъпка по стъпка по най-важния път в живота им – този на успешната бременност и раждането на здраво дете.

Но коя е д-р Бодурска? Биографията й на специалист е респектираща. Завършила е медицина в Медицинския университет в София (2003 г.). В периода 2008-2019 г. е асистент по акушерство и гинекология към Катедра „Акушерство и гинекология“ на Медицинския университет в Плевен, а през 2012 г. придобива специалността „Акушерство, гинекология и репродуктивна медицина“. От 2012 г. е част от екипа на Медицински център – Клиничен институт по репродуктивна медицина „Св. Елисавета“ в Плевен, а Кабинетът по фетална морфология, който ръководи, е пионер за Плевен при въвеждането на скрининга за прееклампсия (високо кръвно налягане при бременната жена). Д-р Бодурска е сертифициран лекар към Фондацията по фетална медицина, Лондон, FMF ID: 96892, за провеждането на скрининг за прееклампсия, Доплерова ехография в акушерството и измерване на нухална транслуценция.   

Десетки са прeминатите успешно курсове и квалификации у нас и в чужбина, чрез които тя непрестанно надгражда своите знания и умения. Само през настоящата 2021 г. е добавила към богатата си биография над 10 сертификата от престижни научни форуми (пълната й биография можете да видите в края на интервюто).    

Защо е толкова важна феталната морфология за майката и за плода и какви са съвременните тенденции в тази област – думата има д-р Татяна Бодурска.

Д-р Бодурска, какво предлага на пациентите Кабинетът по фетална морфология в Медицински център – Клиничен институт по репродуктивна медицина „Св. Елисавета“ – Плевен?

При нас се извършват диагностика на бременност, ранна фетална морфология, биохимичен скрининг, скрининг за прееклампсия. Провеждаме и късен биохимичен скрининг, фетална морфология във втори триместър и фетална морфология в трети триместър с проследяване темпа на растеж и кръвоснабдяването на плода. Проследяваме и високорискови бременности, бременни жени с повтарящи се спонтанни аборти или с предходни усложнения на бременността.

Откривате ли фетални аномалии?

Да, откриваме и фетални аномалии, при това на много ранен етап от развитието на плода. Диагностицираме ги, след което изграждаме адекватно поведение.

Какво се открива със скрининг теста за хромозомни аномалии?

В рамките на скрининг теста за хромозомни аномалии, освен оценка на риска за бройни хромозомни аномалии, се определят точният срок на бременността и вероятният термин на раждане. Измерва се дължината на плода и се прави ранна фетална морфология – оценяват се основните органи и структурите на плода, а това позволява ранна диагностика на големи фетални аномалии – още в 11-та гестационна седмица.

Скрининг тестът за прееклампсия важен ли е?

Да, важен е. Прегледът в първи триместър на бременността включва и скрининг тест за прееклампсия (високо кръвно налягане по време на бременността) с цел откриване на високорискови пациенти и профилактика. Кабинетът по фетална морфология в Медицински център – Клиничен иснститут по репродуктивна медицина „Св. Елисавета“ е пионер за Плевен при въвеждането на скрининга за прееклампсия. Аз съм сертифициран лекар към Фондацията по фетална медицина за провеждането на скрининг за прееклампсия, Доплерова ехография в акушерството и измерване на нухална транслуценция.

Какви други изследвания се правят в Кабинета по фетална морфология? 

Извършва се детерминиране на многоплодните бременности с определяне хориалността на тези бременности, което е от изключителна важност за проследяването на високорискови пациенти. Това показва дали близнаците са еднояйчни или двуяйчни. Съответно ако са еднояйчни, каква е плацентата – дали споделят обща плацента с два отделни плодни сака, или имат две отделни плаценти с два отделни плодни сака, или е най-редкият вариант: един плоден сак с една обща плацента, които вече са високорискови бременности и имат своите характерни усложнения, които трябва да се познават, активно да се търсят и по възможност да се манипулират.

В третия триместър какво се проследява?

В третия триместър на бремеността могат да се открият плодове, които са застрашени от изоставане в своето развитие и растеж в резултат на лошо кръвоснабдяване, лош достъп на кислород и хранителни вещества. Откриват се жени, които са рискови за преждевременни раждания.

С каква техника се извършват всички тези високоспециализирани изследвания?

Апаратът е висок клас и е актуален на пазара за медицинска техника – Voluson E8, серия 2018 година. С него се извършват 3D-4D ехографии.

Ехохраф Voluson E8, серия 2018 година.

Вие консултирате основно бъдещи родители, които имат затруднения с постигането на бременност.

Да, така е. И при вече настъпила бременност поемаме изцяло грижите за майката и плода. Това са високорискови бременности, които изискват по-голямо внимание и повече изследвания. По този начин се намаляват рисковете за бременната жена и за самия плод. Редуцират се случаите на преждевременно раждане, защото прееклампсията е една от водещите причини то да се случва. Намаляват и усложненията за новороденото дете – ранни, късни и по отношение на нервнопсихологичното развитие, белодробните усложнения и др.

Какви са съвременните тендеции в областта на феталната морфология?

Съвременните тенденции са да се свали максимално рано срокът на феталната морфология и да се повиши процентът на откриване на аномалиите още в първия триместър, за да не се стига в напреднала бременност до аномалии, които са несъвместими с живота и нежелани от родителите. Много от тях могат да се открият още между 11-та и 13-та гестационни седмици, когато може да се направи аборт по медицински показания – много по-леко и безболезнено, с много по-малко усложнения за майката. Освен това и психологическата травма е много по-малка, отколкото с напредване на бременността. Другите съвременни тенденции са неинвазивните тестове, които в някои държави вече са безплатни за всички бременни жени, но в България все още се заплащат от пациентите.

 Защо като лекар избрахте да сте близо до извора на живота?

От много малка знаех, че ще стана лекар. Когато в библиотеката на Медицинския университет в София попаднах на учебника по акушерство и го разгърнах, разбрах какво ще правя през живота си. Явно е било съдба.

Как релаксирате и се зареждате? Какви са любимите Ви занимания в свободното време?

Краткото свободно време, което имам, прекарвам със семейството си. Обичам да се разхождам сред природата, защото винаги ме зарежда и балансира. Сред любимите ми занимания е и общуването с интересна книга.

Кое е най-голямото удовлетворение, което Ви носи професията?

Винаги срещите с родителите и техните деца ми носят огромна радост! Има случаи, които се помнят дълго и оставят следа. Чувството, че съм взела правилно решение в нужния момент, ми дава кураж и увереност в това, което правя всеки ден.

*******

Биография на д-р Татяна Бодурска

2003 г. – Завършва Медицина в Медицински университет – гр. София.

2008-2019 г. – Aсистент по Акушерство и гинекология към Катедра „Акушерство и гинекология“ на Медицински университет – гр. Плевен.

През 2012 г. – Придобита специалност „Акушерство, гинекология и репродуктивна медицина“.

От 2012 г. е в МЦ КИРМ „Св. Елисавета“ – Плевен

Проведени курсове и квалификации

2012 г. – Основи на колпоскопията при проф. Алберт Сингер – Whittington Hospital London.

2012 г. – Курс „Ултразвукова и доплерова дигностика в акушерството и гинекологията“.

2012 г. – Курс „Гинекологична ендокринология“.

2012 г. – Обучителен курс по ехографска диагностика в акушерството и гинекологията към Българската асоциация по ултразвук в акушерството и гинекологията.

Участие в 14-ти Международен симпозиум ISUOG (International Society of Ultrasound in Obstetrics and Gynecology) Атина, Гърция, 20-21.04.2018 г.

Основен курс по ултразвук на ISUOG Атина, Гърция, 20.04.2018 г.

Курс „Фетални аномалии” ISUOG Атина, Гърция, 21.04.2018 г.

Първи обучително-практически курс по фетална морфология на Фондацията по фетална медицина, УМБАЛ „Св.Марина”, Плевен, 17.06.2018 г.

17-ти Световен конгрес по фетална медицина, Атина, Гърция, 24-28.06.2018 г.

Курс „Поликистозен овариален синдром”, организиран от ESHRE, Барселона, Испания, 01.07.2018 г.

34-та Годишна среща на ESHRE, Барселона, Испания, 01-04.07.2018 г.

Сертификат за присъствие на курс “The 11-13 weeks scan”, 27.07.2018 г., към Фондацията по фетална медицина, Лондон, FMF ID: 96892

Сертификат за компетентност „Скрининг за прееклампсия”, 07.08.2018 г. към Фондацията по фетална медицина, Лондон, FMF ID: 96892

Сертификат за компетентност “Doppler Ultrasound”, 09.08.2018 г., към Фондацията по фетална медицина, Лондон, FMF ID: 96892

Сертификат за компетентност „Оценка на маточната шийка”, 08.10.2018 г. към Фондацията по фетална медицина, Лондон, FMF ID: 96892

Първи Български курс на Ian Donald School по ултразвук в акушерството и гинекологията, съвместно с БАУАГ, Правец, 02-04.11.2018 г.

Сертификат „Фетални сърдечни дефекти“, 14.12.2018 г. към Фондацията по фетална медицина, Лондон, FMF ID: 96892

Сертификат „Основна фетална ехокардиография“ 14.12.2018 г. към Фондацията по фетална медицина, Лондон, FMF ID: 96892

Сертификат „Ендоскопия в репродуктивната медицина“, ESHRE, Льовен, Белгия 24-26.04.2019 г.

Сертификат от обучителен курс към ISUOG „Фетални аномалии“, Атина, Гърция 03.-05.05.2019 г.

18-ти Световен конгрес по фетална медицина, Аликанте, Испания 25-29.06.2019 г.

29-ти Световен конгрес по ултразвук в акушерството и гинекологията към ISUOG, Берлин, Германия 12-16.10.2019 г.

Сертификат „Фетално сърдечно сканиране“ 30.03.2020г. към Фондацията по фетална медицина, Лондон, FMF ID: 96892

Сертификат “Сонографско сканиране на феталното сърце“ към ISUOG, 20.04.2020 г.

20-ти виртуален световен конгрес по ултразвук в акушерството и гинекологията към ISUOG 16-18.10.2020г.

Сертификат „Онлайн сърдечни серии: яздещи аномалии“ към ISUOG, 14.11.2020 г.

Сертификат за присъствие на обучителен курс „Транспозиция на големите съдове“ към ISUOG, 12.12.2020 г.

Сертификат за участие „Фетални скелетни дисплазии – от ултразвука към диагнозата“, Scan Academy, 13.12.2020 г.

Сертификат Advanced fetal neurology, част I: „Вентрикулна и перивентрикулна зона“ към Symposia Organizzazione Congressi, 10.04.2021 г.

17-ти виртуален международен симпозиум към ISUOG, Калгари, Канада 17-18.04.2021 г.

Сертификат „Фетален ултразвук във втори триместър“, Виртуален международен симпозиум ISUOG, 17.04.2021 г.

Сертификат „Топ съвети от топ експерти: лекции от пренатална конференция, Филаделфия 2020“ към Scan Academy, 02.05.2021 г.

Сертификат Advanced fetal neurology, част II: „Срединни аномалии“ към Symposia Organizzazione Congressi, 15.05.2021 г.

Сертификат “Fetal cardiac imaging: pearls from the masters” към Scan Academy, 13.06.2021 г.

Сертификат Advanced fetal neurology, част III: „Аномалии на задна фоса“ към Symposia Organizzazione Congressi, 19.06.2021 г.

37-ма годишна среща на ESHRE, 26.06.-01.07.2021 г.

Сертификат “Fetal cardiac imaging: pearls from the masters” към Scan Academy, 27.06.2021 г.

Сертификат Advanced fetal neurology, част IV:„Кортикални аномалии“ към Symposia Organizzazione Congressi, 19.06.2021 г.

Сертификат „Поведение при фетална растежна ретардация“ към Scan Academy, 11.07.2021 г.

Сертификат „Facial clefts“ към Scan Academy, 08.08.2021 г.

Сертификат „Аномалии на задна черепна ямка“ към Scan Academy, 22.08.2021 г.

 Членство

Български лекарски съюз
Българска асоциация по ултразвук в акушерството и гинекологията
ISUOG (International society of ultrasound in obstetrics and gynecology)
ESHRE (European society of human reproduction and embryology)

Автор: Даниела Дочева