Децата в Козлодуй не боледуват често, хранят се правилно и спортуват активно. Това стана ясно след проведените безплатни консултации на доц. д-р Емилияна Конова, специалист по клинични имунология в града. Тя се срещна с 26 деца и техните родители, обсъдиха проблемите, грижите и терапиите, които се прилагат по време на лечението им. Предложението за гостуването на доц. Конова бе на Здравка Гергова, координатор на фондация ”Искам бебе” за Враца, Видин и Монтана, а идеята – от младите родители в Козлодуй, поради честите боледувания на децата им.

„Има надежда! Консултирахме и изследвахме 26 деца в Козлодуй. Пътят до там – тъжен, градят – сив, застинал сякаш в миналото. Хората обаче, усмихнати и спокойни, децата – здрави, в сравнение с връстниците си от големите градове. Семействата – задружни, хранят се естествено здравословно, ходят на разходки сред природата, усеща се спокойствие и хармония. Но най-вече децата – приличат на децата от 70-те – стегнати, красиви, добре възпитани, уважителни към нас и своите родители, пеят, рисуват, танцуват, спортуват в свободното си време.”, категорична бе доц. Коново след консултациите в Козлодуй.

От няколко години, имунологичните консултации и изследвания на хуморален имунитет в МЦ КИРМ – Плевен са безплатни за деца до 18 год. и това е начин, центърът да подпомага здравето на децата в България, прилагайки принципите на  клиничната имунология и екипната медицинска дейност.