Ако искате да знаете какви са били мислите ви вчера, вижте тялото си днес. Ако искате да знаете как ще изглежда тялото ви утре, вижте днешните си мисли.
Индийска поговорка

 

Психотерапията е най-естественият човешки процес – да успокоиш другия, да му създадеш обстановка на уют, в която той да се чувства приет и защитен, това е същността на сложната дума “психотерапия”. Там, в тази обстановка, пациентът с помощта на терапевта започва да изучава себе си, своите мисли и чувства, да експериментира нови за него форми на поведение и добива по-голяма увереност и сигурност в собствените си сили. По време на терапията, той се научава да управлява по нов начин мозъка си и добива по-голям контрол върху процесите в тялото, влияейки и управлявайки нервната, ендокринната и имунната си система. Това има значение не само при лечението на стерилитета. Пациентът ще може да се справя лесно със състояния на стрес, тревожност и отчаяние. И ако той има хронични болки, алергии и други психосоматични заболявания, те също ще се повлияят добре.

Ние не искаме да кажем, че психотерапията е панацея, но да се лекува тялото, без да се интересуваме от емоциите и чувствата на човека е неразумно…

Като лекари, занимаващи се с лечение на безплодие, ние ежедневно се срещаме с човешка болка, страдание и угаснали надежди. Понякога болката е толкова голяма, че ние не успяваме да я преодолеем със собствения си оптимизъм и медицински познания.

За това решихме, ние да продължаваме да се борим за своите пациенти чрез най-доброто в медицинската практика, но някой, с топлина и разбиране да разговаря за проблемите им, да им показва, че ги разбира, че знае какво е и да посочва пътя към собствените им сили. Професионално и с такт, това може да направи само добрият психолог.